Del 1 - Konstfacks utställning

Tänk dig att du måste ha den bästa idén, kunna kommunicera idén på plats så att den inte faller platt, sticka ut och inte ge upp tron på din idé. Och allt detta på en konstskola, där alla är mer eller mindre bäst på det de gör. Här nedan ser du en liten del av utställningen, på grund av egen tidsbrist har jag inte kunnat gå hela än, men jag ska! Det kommer!








Alltid rum för en till ...











Do it yourself ...








Det nya idealet?

Konstfacks utställning!

Just nu pågår utställningen. Jag har tittat lite men det är mycket att smälta och ta in ... Jag lovar att lägga upp lite bilder i slutet av dagen! Nu tillbaka till aukustik och vibrationer. (Berättar även om det lite senare)

Överdimensionerat

I helgen var jag i Danmark. På båten över från Göteborg fanns en lekhörna för barnen. Där hamnade såklart jag.

Överdimensionerade produkter är roligt. Man ser plötsligt vardagsföremålen i ett annat ljus. De blir sig själva, fast intressantare, tydligare och mer vilseledande på samma gång. Man kan säga att invanda produkter plötsligt får lov att existera, än en gång.

När man stöter på dessa ting, i sina nya dimensioner, väcks förståelsen för hur viktigt det är med storlek när man formger en ny produkt … för att inte tala om proportioner!

 

 

 

 

 

Jag var riktigt nära på att ta med mig en grön bit hem, men de fick ju inte plats i väskan ;)


Gaga - detaljstudie


Le bar rouge

Efter konserten drog vi till "Le bar rouge", ett nytt favoritställe? Lustigt nog råkade vi hamna på en avspärrad avdelning där jag såg en tjej som påminde oerhört om Lady Gaga. Tydligen så visade det sig lite senare att det var hon. När vi skulle gå råkade vi även stöta på Mikael Persbrandt, kanske inte riktigt lika intressant ...





Glada


Lady Gaga är miljömedveten?



"My car broke down, but I can always count on the subway". Miljön i fokus, alltid.

Röd


Lady Gaga eskapism


GodMorgon



Jag och min favoritkopp, designad av Anna Haupt. Perfekt när man är student och inte kan betala. Perfekt när man gillar stora muggar. Perfekt om man gillar vackra muggar.

Idag blir det först jobba sen Lady Gaga i globen.

Att fundera för mycket.

Att köpa ett ting. Att undra varför man köpte det. Att sedan begrunda sitt val för mycket, bli förvirrad och nästan börja tycka om det igen. Och sen total förvirring. Är det så fult att det blir fint? Eller är det så gulligt att det hoppar över gränsen igen och åter blir fult? Kanske är det så pass fult att det blir fint, för att sedan återgå till fult igen? (och sedan liggande åttan)

Mitt duschdraperi. Gilla eller ogilla! Men fråga inte mig vad jag tycker …


God natt!


Tradera, plånbok.


Platt katt.


Att leka på rasten.


Att leka på rasten. Del 2


Chernobyl



Ett x-jobb av en, för tillfället, okänd person från inredning.

Konsten att kunna kika ut trots att det inte går. Del 2


Form


BM65 … Jag förstår inte.

Idag låg det högar av tidningen ”Form för oss att plocka gratis i korridoren. Trots att det råder delade meningar om tidningen, tycker jag alltid att det är trevligt med lite gratisinspiration! Hur som helst, det första jag stöter på är en kort artikel om Bruno Mathssons stol ”BM65”, läst ur Nr 1 2010. Tydligen var stolen tänkt att gå i produktion redan 1965, men då tekniken inte höll, var det inte förrän i år som den faktiskt kom ut på marknaden.

 

Det som fick mig att reagera var hur skribenten kallade stolen för "spännande och modern". Hmm ... spännande? Eller inte säger jag! Trots att det är en Bruna Mathsson, är det ju bara ännu en stol med stålrör och lädersits, jag ser faktiskt inget spännande i det. Kanske att den skulle ha varit unik om den hade fått lov att sättas i produktion redan det tänkte datumet (?), men ibland kan jag bli trött på hur ett objekt kan gömma sig bakom den dåtida design-guden och skaparen, och kanske vinna lite mer positiv respons än vad det egentligen gör sig förtjänt av.  Jag skulle ibland önska att man lite oftare studerade objektet ur dess rätta kontext, vilket i detta fall är 2010.

Jag förundras också över varför ”Form” väljer att visa stolen med svart lädersits, när den i ask känns så betydligt mycket mer karaktäristisk (med de frästa detaljerna på ryggstödet). Vad tycker du? Gå in och släng ett öga här


Konsten att kunna kika ut trots att det inte går ...



Jag gillar att även toaletterana på Konstfack är personliga och finurliga. Undrar vem som har nyckeln?

Att fly.

Dag två av treornas eximinationsjobb och ännu en dag fullspäckad med presentationer och spännande koncept. Mycket imponerad och med en rad olika tankar i huvudet gick jag därifrån. Jag tänker berätta om det närmare när Konstfacks utställning, och alla de olika linjernas x-jobb exponeras, eftersom det än så länge är lite hemligt. Jag kan dock avslöja att många har riktat in sig på hållbar design, ett ämne som är svårt att slippa ifrån som industridesigner. Speciellt eftersom vårt yrke kan bidra, om man skall vara drastisk, till jordens undergång ... Vackert var ändå att en av eleverna idag berättade varför just han hade valt att bli industridesigner, just därför att det gick att påverka och göra skillnad. Jag är kluven. Är ännu en pryl ett steg mot en ljusare framtid?

Själv kan jag erkänna att det finns dagar då jag inte orkar tänka på det, och än en gång försöka komma fram till vad syftet egentligen är med vår framtida roll. Har det ens ett syfte? Flyr jag just med hjälp av matrealismen. Att kunna dyka ner i en sagovärld med hjälp av ting, är en sak jag lite generat rekommendera. Mitt liv är en lustig paradox.

Imorn skall jag och min paradox fly till Magasin 3 för att se Tom Friedman. Berättar om det imorn!

Tom korridor på konstfack, snart full av x-jobb

Fly med Ann Wood.

Att fly till

Besök hennes blogg och bli kär.

Spöklik



När vi nu är inne på tandborst-spåret måste jag nästan visa upp en present jag fick av Malena i min klass. Man kan fråga sig om en tandborsthållare egentligen är nödvändig  ...  för mig, som annars brukar vara ganska slarvig, är den faktiskt mycket användbar! Plus att den faktiskt stannar kvar på väggen och inte trillar ner.

Svårt att hitta den här typen av tandborsthållare dock, de flesta brukar vara ganska fula och trista. Hittade att den finns att köpa här.

På tal om tandborstar ...

Annars skulle jag säga att den bästa och kanske snyggaste tandborsten just nu, om man som jag inte bryr sig om de olika specialfunktionerna med tungskrapa och allt vad det heter, är just Tepe men de mer designade sådana. Finns att köpa i fyrpack på apoteket!


Tanborstar och färgsättning


Till i måndags fick vi en snabb uppgift som gick ut på att färgsätta den klassiska tandborsten "Tepe" och hitta inspiration utifrån två årstider och efter det lägga till en enkel grafik. Våren blev symbol för framtidshopp och de ännu inte utslagna knopparna stod som inspiration och vinern med julen (min favorithögtid) blev den klyschiga inspirationskälla till den bruna tandborsten. Jag frågade nämligen mig själv, vem vill inte ha en jul-tandborste egentligen? (finns säkert flera personer, men hur tråkig får man bli?) Ibland är det mest uppenbara det minst självklara ...

Jag ville att mina tandborstar skulle gå i varma färger och inte kännas allt för "normala", så som alla dessa blåa pastellfärger som man hittar annars. Den rosa skall alldeles strax slå ut och blomma. Den bruna är som en mörk och söt pralin, redo att stoppas i munnen!


Roterande



Inte så bekväm, men kanske rolig?

Kapsyl = kärlek


Överdimensionerat


Nu börjar jag på riktigt!

Jag känner, dels för min egen skull, att en blogg skulle vara ett bra sätt att ta vara på de intryck jag dagligen är med om och råkar stöta på. Starka karaktärer, designers, konstnärer och allt annat som på något sätt har med färg och fomr att göra. Dessa saker, om man inte håller ögonen riktigt öppna, har en förmåga att rinna mellan fingrarna på en. Nyss hemkommen från Milano, och designveckan där, (jag var på en workshop med en rad andra designstudenter under en vecka) kände jag att det var en bra tid för mig att att börja på riktigt! Här ovan kan jag dela med mig av några bilder från Milano veckan, som faktiskt drogs ut lite pågrund av Vulkan-problem (inte helt fel om du frågar mig)

Ses imorn!

/Josie

RSS 2.0